arrow-up
Roulette77

Free

online

Support UkraineSupport Ukraine

Grundläggande roulette regler: komplett guide

I den här guiden tänkte vi bara ta upp de allra vanligaste versionerna som spelas, men ju mer tiden går desto fler olika varianter dyker upp.

Hur du spelar Roulette

  1. Hur mycket vill du spela för? Välj din insats.
  2. Välj den sifferkombination/siffra eller färg som du vill spela på.
  3. Tryck på siffran, färgen eller numret och välj hur många marker du vill spela för.
  4. Kropijären kommer sedan snurra kulan i hjulet.
  5. Vänta tills kulan har stannat på ett visst nummer/sifferkombination
  6. Vinner du kommer du bli tilldelad de odds som finns i spelet
  7. Fortsätt sedan genom att följa steg 1 till 6.

Vi tänkte gå igenom lite mer ingående på hur man spelar, vad de olika roulette markerna är värda, vad för slags insatser du kan lägga i Roulette och annan nyttig information om hur spelet fungerar. Det är således ett relativt enkelt spel att börja med, men genom att gå djupare hittar du fler och roligare kombinationer och insatser som du kan lägga.

Roulettemarker

Innan du lägger din insats kommer du byta ut dina pengar mot spelmarker. Det finns fyra stycken att välja mellan på när du spelar hos Roulette77 och dessa är i värde 1, 5, 25 och 100. Oftast är 1 värd 10 kronor, 5 är värd 50 kronor, 25 är värd 250 kronor och sista är värd 1000 kronor. Detta skiljer sig dock lite beroende på vilken variant av roulette som du spelar på. Markerna är även oftast i olika färger så att du enklare kan komma ihåg värdet på vardera spelmark. Vill du lägga en insats på t.ex 150 kronor kan du lägga tre spelmarker av värde 5.

Dina roulettemarker använder du alltså för att spela. När du kör på ett landbaserat casino kommer du först behöva byta in dina pengar mot spelmarker, så att du sedan kan köra för dem. Spelar du på roulette online, kommer du istället byta ut spelmarken direkt vid din insats. När du gör detta byts en viss summa ut till den valda spelmarken, som då är av värde 1, 5, 25 eller 100. När du vinner kommer du vinna spelmarker tillbaka, som därefter byts ut till riktiga pengar eller blir utbetalda direkt på roulette online.

Lärde sig mycket? Öva gratis nu! Tillämpa din kunskap om regler och strategier i vår gratis roulette-simulator! Börja nu!

Hur insatserna fungerar i Roulette

Ska du spela på roulette bör du först lära dig hur dess regler är. Innan spelet börjar igång så kommer du få välja den insats du vill spela på. Du lägger valfri spelmarker på den siffra, färg eller sifferkombination som du tror att kulan stannar på. Kropijären kommer sedan snurra kulan, men du har fortfarande möjlighet att lägga dina insatser tills kropijärer säger “inga fler insatser” när kulan sedan långsamt snurrar till slumpmässig siffra. Du kan antingen lägga insatsen på ett enkelt nummer eller på den linje som finns mellan de nummer som finns när det gäller inside bets. Du har också möjlighet att satsa på ett outside bet, som innefattar alla nummer utanför de inre satsningarna.

Inre satsningar - Inside bets

Alla nummer som finns i mitten av roulettebordet heter inre satsningar, eller inside bet på engelska. Här kan du välja många olika kombinationer eller insatser, allt mellan mer simpla satsningar (rött/svart eller en enkel siffra), till mer avancerade insatser som innehåller olika siffror och kombinationer.

När det gäller utbetalningen på inre satsningar jämfört med yttre satsningar, skiljer sig detta beroende på vilket bord som du spelar på. Undrar du över hur spelar man roulette är det således alltid bäst att vända sig till spelets informationsknapp, där du hittar alla regler som finns i det specifika spelet.

Vi tänkte ta upp 6 stycken vanliga inre satsningar som du kan lägga när du spelar på roulette.

1. Straight-up bets

De vanligaste insatsen att lägga inom inside bets är ett så kallat “straight-up bet” - vilket helt enkelt betyder att du placerar en eller flera spelmarker på det nummer som du tror kulan kommer landa på. Lyckas du välja rätt kommer du få en utbetalning på 35 mot 1. Du kan lägga dessa insatser på alla nummer som finns på det bord du spelar på. Spelar du på Amerikansk roulette kan du lägga ett straight-up bet på 00:an och 0:an.

2. Split bets

Detta är en kombination insats och dessa lägger du på linjerna mellan de olika siffrorna. Vinner du på något av de siffrorna som finns på linjen kommer du få en utbetalning på 17 mot 1. När du lägger ett sådant bet kommer dina spelmarker delas på de olika numrena som är kopplad till linjen.

3. Street bets

Här kan du spela på de rader som har totalt 3 stycken nummer kopplade till sig. Du behöver här lägga din spelmarker på den yttersta linjen på spelbordet. Skulle du vinna får du en utbetalning på 11 mot 1 och detta gäller varje spelmarker du kör för.

4. Corner bets

Precis som du hör på namnet handlar det här om fyra hörn och fyra nummer som finns på spelplanen. Skulle kulan landa på en av dessa nummer så kommer du få en utbetalning på 8 mot 1. Du kan lägga ett corner bet på alla siffror som tillsammans blir fyra olika siffror.

5. Line bets

Det här är en kombination insats som du kan placera på raderna som är närmast eller så att de täcker siffra nummer 6. Utbetalningen på line bets är 5 mot 1. Denna insats brukar ibland även kallas double street bet. För att lägga denna insats behöver spelmarken vara på den rad som är närmast dig.

Sucker bets

Detta är en insats du måste lägga på den vänstra sidan av bordet, som korsar numret 0 samt 1. Spelar du en insats som dessa kommer spelaren i så fall möta husets fördel. Tänk på att du bara kan lägga ett sådant bet under en spelomgång.

Som du märker när du kikar på insatserna så kommer spelplanens rutnät hjälpa dig att se de olika insatserna du kan spela på. Tänk även på att du behöver lägga dina spelmarker precis på rätt plats för att insatsen ska räknas med i spelomgången och du bör dessutom kolla igenom det specifika spelets regler för att veta exakt vilka utbetalningar insatserna har.

Inside bets

Yttre satsningar - Outside bets

Detta är insatser som du kommer lägga utanför det fält som har nummer. Det handlar således om de insatser som inte har siffror eller nummer kopplade till sig, i alla fall inte de 0 - 36 (+00) som finns på själva huvudfältet på spelbordet. Det handlar helt enkelt om spelinsatser som innefattar andra regler jämfört med inside bets. Vi tänkte kolla lite på några vanliga yttre satsningar som du kan lägga när du spelar roulette.

1. Dussin - Bets on dozen

Den första insatsen när det gäller att spela på dussin, är nummer 1- 12. Den andra dussin insatsen är för nummer 13 - 24 och den sista gäller nummer 25 - 36. Varje dussintal är således uppdelade i tre olika spelmöjligheter. Utbetalningen ligger på 2 mot 1 om du vinner på ett av de nummer i insatsen. Skulle kulan dock hamna på 0 eller 00 blir det en hel förlust eftersom 0an inte är inräknad här.

2. Kolumn - Column bets

Längst ned på planen kommer du hitta tre stycken olika kolumner som har beteckningen 2 mot 1. Varje kolumn visar tolv stycken nummer av de som finns på bordet. När du lägger en kolumn insats räknas inte 0 eller 00 in och skulle således kulan hamna här blir det ingen vinst. Annars betalas det ut 2 mot 1.

3. Färg - Color bets

Du kan också spela på enkel färg, där du lägger din insats på röd eller svart. Du ser denna insats längst ned på bordet och insatsen visar bara enkelt de två olika färgerna. Utbetalningen om du träffar rätt är 1 mot 1. Skulle kulan hamna på 0 eller 00 får du ingen vinst, oavsett vilken färg du valde. När du spelar denna insats är det enkelt att ha koll på vad resultatet blev. Tänk på att sannolikheten alltid är slumpmässig även om det endast finns två färger och detta är på grund av den gröna 0 eller 00 som spelet även erbjuder.

4. Jämna och udda - Odd or even bets

Det finns totalt 36 nummer i Roulette, där hälften av alla är udda tal och resterande är jämna tal. Väljer du att spela på insatsen udda och jämna, får du en utbetalning på 1 mot 1. Även här räknas inte 0 eller 00 in.

5. Lågt eller högt - Low or high

Högt eller lågt fungerar som tidigare nämna insatser, men här väljer du om kulan kommer hamna på ett lågt tal mellan 1 till 18 - eller ett högt tal på mellan 19 till 36. 0 och 00 räknas inte heller in här. Om du träffar rätt ligger utbetalningen på 1 mot 1.

Som du märker ser således utbetalningarna lika ut om man kör på yttre satsningar, medan inre satsningar ger en högre utbetalning men som samtidigt har svårare sannolikhet att du träffar rätt. Det spelar ingen roll hur du väljer att spela roulette, men lyckas du få t.ex en straight-up kan du kamma hem riktigt stora pengar (beroende på hur stor insats du spelade för givetvis).

Outside bets

Utbetalningar

Utbetalningarna som ges i Roulette är förståeliga och lätta att komma ihåg. Det finns olika insatser du kan lägga som ger olika utbetalningar, där de spel som är svårare att träffa ger en högre utbetalning. Du kan här se hur många nummer som du spelar på för att skapa en vinst. Det finns insatser där du spelar på endast en siffra och så finns det kombinations insatser. Genom att använda tabeller (eller läsa i spelets regler och där se spelets tabell) kommer du enklare se vad för slags utbetalningar varje insats ger dig.

SatsningTypUtbetalningExempel (10 kr satsning)
Straight-upInre35 till 1350€+ 10€
SplitInre17 till 1170€+ 10€
StreetInre11 till 1110€+ 10€
CornerInre8 till 180€+ 10€
Five-numberInre6 till 160€+ 10€
Six LineInre5 till 150€+ 10€
DussinYttre2 till 120€+ 10€
KolumnYttre2 till 120€+ 10€
FärgYttre1 till 110€+ 10€
Jämna och uddaYttre1 till 110€+ 10€
Lågt eller högtYttre1 till 11€+ 1€

I tabellen ovanför kan du enkelt se utbetalningarna som varje vanlig insats ger dig om du vinner på den valda insatsen. När du spelar kan du välja själv hur många spelmarker du vill köra med, utbetalningarna delas därefter ut i spelmarker och i det värde som du spelade för.

Vilken insats du bör köra på

Ska du spela roulette får du själv välja vilken insats du vill spela för. Eftersom utbetalningarna är olika beroende på storleken av din insats skiljer det sig givetvis beroende på hur du är som person och vad du tycker är roligast atts spela på. Det hela är egentligen upp till dig och hur du vill spela, då båda insatserna är värda och underhållande att testa din tur på. Är du en nybörjare på Roulette kan det vara bäst om du vänder dig till yttre satsningar eftersom de helt enkelt enklare att förstå sig på.

Eftersom de yttre satsningarna är enklare att förstå sig på kan du således välja dessa om du aldrig har spelat på roulette tidigare. Vill du dock öka dina kunskaper är det värt att ta en titt på de inre satsningarna som finns.

Lär dig reglerna och prova lyckan på riktiga kasinon!
HellSpin Casino
upp till €300 bonus
20Bet
upp till €120 bonus
Pronto Casino
upp till €300 bonus

Husets fördel

Husets fördel skiljer sig beroende på vilken typ av roulette som du väljer. I Amerikansk roulette ligger husets fördel på 5,26 %. Detta betyder helt enkelt den procent som kommer gå till casinot eller “huset” som du spelar mot. Är det en hög procent kommer således casinot ta del av högre resultat får huset. Är det en låg procent har du som spelare större chans att kamma hem vinster. Letar du efter ett roulettebord som betalar ut mest är det således husets fördel som du ska kolla på. Denna siffra kan skilja sig beroende på spelutvecklare och casinot du spelar på. Men bara för att husets fördel är högt, finns det givetvis fortfarande chans för vinst.

Via onlinespel kan du läsa om husets fördel i roulette spelets regler och information. Här kan du direkt se vad procenten ligger på. Alla vinster som inte ges till spelare kommer gå direkt till huset. Huset är ett annat ord för casinot, men spelar du online är det inte online casinot som är huset, utan istället är det speltillverkaren som skapade spelet i fråga. Kom ihåg att ju lägre procentsats husets fördel har, desto större chans har du som spelare att vinna när du kör.

Vad sker i slutet av spelet

När kropijären väl har snurrat kulan, när insatserna är lagda och när kulan landat på den vinnande siffran så kommer kropijären sedan berätta högt om vilken färg och siffra som kulan landade på. Du kommer därefter få den specifika utbetalningen till dig i de spelmarker som du lade insatsen med. Att läsa igenom spelets tabell kan vara toppen så du får en bra överblick på utbetalningarna som kan ges i det specifika spelet. Håll bara tummarna hårt och hoppas på det bästa! När spelomgången är avklarad och lyckas du vinna kommer dina vinstpengar finnas på saldot direkt efter vinsten.