arrow-up
Roulette77

Free

online

Support UkraineSupport Ukraine

Ansvarsfullt spelande

De flesta kan nog hålla med om att spel i sig är underhållande, men att det också kan vara mycket beroendeframkallande. Alla casinon som har den svenska spellicensen måste vara delaktiga i att öka det ansvarsfulla spelandet, vilket innebär bland annat spelbegränsningar.

När spel blir ett problem

Att spela online är för de allra flesta en rolig hobby, men för vissa kan det leda till utveckling av spelberoende. Det må vara ett allvarligt problem, men det går att få bukt på problemen. Det första steget till att göra situationen bättre är att erkänna att problemen existerar.

Genom att lära dig mer om hur spelproblem både påverkar dig själv och andra i din omgivning kan du enklare hjälpa dig själv att lära dig att kontrollera dina problem. Läs med om spelberoende och hur det fungerar nedan.

Vad är spelberoende?

Spelberoende klassas precis som andra beroendesjukdomar. Vad som egentligen definierar spelberoende är att den som är drabbad har svårt att kontrollera sina impulser av att spela, även fast detta kan leda till negativa konsekvenser. Spelproblem som gått för långt kan i sin tur leda till spelmissbruk.

Precis som för exempelvis en alkoholist som har problem att kontrollera sina impulser till att dricka, så kan det när det gått för långt, leda till alkoholmissbruk. Många tänker kanske att så länge de inte spelar hela tiden, så kan det inte klassas som ett beroende, men det behöver inte vara sant. Det största problemet för en spelmissbrukare är just bristen i att kunna kontrollera sina impulser.

Det är inte heller alla som är spelberoende som spelar för pengar de inte har, vissa har en god ekonomi och anser sig kunna avvara pengar för att lägga dem på spel.

Om du som spelare har problem med att spel tar upp en stor del av dina tankar dagligen, där du går emot dina egna satta gränser och har svårt att kontrollera dina impulser så är det ett starkt tecken på att du börjat utveckla ett spelberoende.

Orsaker till spelberoende

Det finns ingen enskild orsak till spelberoende, även fast det kanske hade varit enklare om man hade kunnat skylla det på en sak. Vårt mänskliga sinne vill gärna identifiera en orsak till att vara “problemet” och sedan skylla på detta. Detta är vanligt när det kommer till alla typer av beroenden.

Ett beroende, oavsett vilket, kan ha både biologiska, genetiska och miljömässiga bakgrundsfaktorer och dessa tillstånd anses öka riskfaktorn att utveckla spelberoende:

  • Ålder - personer som spelat mycket som barn och ungdom har en ökad benägenhet att drabbas av spelberoende när de blir äldre.
  • Kön - det är vanligare att män drabbas av spelberoende, även om det såklart finns många kvinnor också som löper risk att utveckla spelberoende. När det kommer till beroende har dock kvinnor enligt studier visat sig utveckla ett beroende snabbare än män, om de väl börjat spela.
  • Inflytande - om du har någon nära dig som du lever med eller spenderar mycket tid tillsammans med som lider av spelberoende, löper du en större risk att också utveckla spelberoende.
  • Personlighet - personer som tenderar att vara mer tävlingsinriktade löper en större sannolikhet att utveckla spelberoende. Personer som har OCD tvångsbeteenden och ADHD har också en större benägenhet att utveckla beroende.
  • Läkemedel - det finns enligt studier flera läkemedel som ökat benägenheten hos den användande att utveckla spelproblem. Bland annat vissa läkemedel mot Parkinson (som påverkar hjärnans dopaminer) har visat sig stort öka benägenhet till spelberoende.

Tecken på spelproblem

Några tecken på spelberoende är bland annat:

  • Tänker på och planerar sitt spel, även när man inte spelar.
  • Lägger mer och mer pengar på spel.
  • Känsla av rastlöshet när personen inte spelar.
  • Problem med ansvar i det dagliga livet på grund av spel
  • Försöker vinna tillbaka förlorade pengar genom att spela mer
  • Lånar pengar för att betala av spelskulder
  • Stjäl pengar för att kunna spela.

De olika symtomen kan såklart variera från person till person, men ovanstående tecken är alla tydliga tecken på att du, eller någon i din närhet utvecklat ett spelberoende.

Rekommendationer

Om du anser att håller på att utveckla spelproblem, bör du direkt ta en spelpaus för att ta avstånd från spelandet ett slag. Om ditt spelande har gått så pass långt att du blivit spelberoende kan det vara så drastiskt att du behöver stänga dina spelkonton för att kunna sluta spela.

Eftersom att det idag är omöjligt att spela för mer än vad man har lagt som spelgräns på sitt spelkonto, så är detta också något du kan påverka. Om du känner att spelandet tar över för mycket av dina tankar och din tid, så kan du ställa in dina spelgränser ytterligare. Du kan exempelvis välja att endast spela en viss tid, för en maximal summa per dag, vecka eller månad.

Om du upplever att du har spelproblem är det viktigt att du är ärlig om detta till de som är dig närmast. Detta är bra eftersom att du då kan vara ärlig när du tycker att det känns jobbigt, eller om du känner dig sugen på att spela.

Det finns ingen mirakelkur mot spelberoende som fungerar på kort tid. Som med alla missbruk måste du anstränga dig och kämpa under lång tid för att bli av med det. Om du tror att spelproblemen har blivit ett beroende är att be om hjälp det viktigaste du kan göra eftersom detta inte är ett problem du kan lösa ensam.